Kategorije
Članci

5 handmade biznisa koji su trenutno najpopularniji u BiH

U nastavku smo istraživali i pronašli 5 trenutno najaktuelnijih handmade biznisa koje kupci u BiH vole.

Možda ste baš ovih dana razmišljali o započinjanju nekog handmade biznisa?

Pitate se šta započeti i kako da budete sigurni da će ono što odaberete biti zanimjivo i privlačno bh. kupcima?

U nastavku smo istraživali i pronašli 5 trenutno najaktuelnijih handmade biznisa koje kupci u BiH vole.

1. PERSONALIZIRANI PLANERI

U zadnje vrijeme sve više je prisutan trend izrade personaliziranih planera koji nude atraktivno dizajnirane stranice u koje kupac može da upisuje sve ono što mu je važno.

Planer je moguće izraditi u digitalnoj formi te ga kao digitalni fajl poslati kupcu, ali ga je moguće i nakon izrade odštampati, uvezati te poštom poslati na kupčevu adresu.

U ovome poslu vrlo je važna kreativnost, maštovitost i poznavanje nekog grafičkog programa u kojem ćete moći da dizajnirate.

Potrebno je dobro osmisliti svrhu planera. Pa tako planer može biti namijenjen za zapisivanje motivacijskih poruka, privatnih i poslovnih obaveza, recepata, fitness napretka itd.

U svakom slučaju, važno je prilikom izrade dobro poznavati potrebe budućeg vlasnika ili vlasnice planera kako bi ga što bolje prilagodili, a samim tim i postigli zadovoljstvo kupaca.

2. POSTERI

Iako je izrada motivacijskih postera u BiH tek popularna u posljednje vrijeme, ovaj handmade posao već duže vrijeme plijeni pažnju kupaca širom svijeta.

Nažalost, bh. tržište jako sporo prihvata novitete, pogotovo kada su u pitanju digitalni proizvodi bilo koje vrste. Izrada postera je posao koji u potpunosti može biti digitalni.

Naime, nakon što uradite poster u digitalnoj formi možete ga bez problema u digitalnoj formi poslati kupcu čime se znatno skraćuje vrijeme čekanja na isporuku te smanjuju troškovi dostave. Kupac nakon što preuzme poster u digitalnoj formi može ga isprintati kad želi te odabrati okvir po vlastitoj želji.

Međuti, kod nas još uvijek, zbog nepovjerenja u online poslovanje, ova vrsta biznisa radi na principu slanja fizičkog proizvoda sa okvirom na kupčevu adresu.

Također i za ovaj posao trebat će vam mašta, kreativnost i poznavanje nekog grafičkog programa.

3. HEKLANI I PLETENI PROIZVODI

Zahvaljujući dugoj tradiciji heklanja i pletenja u BiH danas se ovaj handmade biznis i dalje prenosi s koljena na koljeno. Naime, danas u BiH možete naići na odlične primjerke heklanih i pletenih predmeta kojima su vješto i suptilno dodani moderni elementi.

Danas su u BiH u ponudi heklani ili pleteni prekrivači, podne prostirke, oprema za bebe itd.

S obzirom da su u pitanju proizvodi koji se u potpunosti rade ručno ovaj posao zahtijeva spretne ruke, puno truda i strpljenja.

4. DRVENE IGRAČKE ZA DJECU

Sve više bh. kupci su svjesni važnosti zdravih i ekološki prihvatljivih igračaka za najmlađe. U ponudi na našem tržištu mogu se pronaći različiti autići, drvene kućice za lutke ali i didaktička pomagala.

Naravno, ovaj handmade biznis zahtijeva stručnost i preciznost ali i puno strpljenja i mašte.

5. HANDMADE SLATKIŠI

Zahvaljujući činjenici da se naše tržište sve više otvara za neke nove stvari, tako imamo u ponudi, osim klasičnih kolača, i živopisne slatkiše kao što su krofne, lizalice, različite kuglice itd.

Uz malo slastičarskog umijeća moguće je napraviti primamljive slastice koje bh. kupci naručuju kako bi dodali boju i razigranost svojim bitnim životnim događajima.