Kategorije
Članci

5 načina kako se nositi sa toksičnim osobama u radnom okruženju

Višemjesečni stres može trajno uništiti neurone. Stres je strašna prijetnja vašem uspjehu. Kada stres izmakne kontroli, vaš mozak i vaše performanse trpe.

Istraživanje je pokazalo da stres može imati trajni, negativni utjecaj na mozak. Višemjesečni stres može trajno uništiti neurone. Stres je strašna prijetnja vašem uspjehu. Kada stres izmakne kontroli, vaš mozak i vaše performanse trpe.

Ako je izvor stresa iznenadna poslovna situcija – onda ćete ga lako prepoznati i znati njime upravljati.

Međutim, ako su izvor stresa vaši šefovi, kolege ili saradnici njihovo toksično djelovanje može biti kobno i treba ga izbjegavati pod svaku cijenu.

Da biste se efikasno nosili s otrovnim ljudima, potreban vam je pristup koji vam omogućava da, nadasve, kontrolirate ono što možete i eliminirate ono što ne možete. Važno je upamtiti da kontrolirate mnogo više nego što mislite.

Evo 5 metoda koje uspješni ljudi koriste kako bi spriječili ponašanje drugih da utječe na njihov rad i sreću.

IZBJEGAVAJTE ONE KOJI VAM UZIMAJU VRIJEME I ENERGIJU VJEČITIM ŽALBAMA

To možete izbjeći samo postavljanjem ograničenja i distanciranjem po potrebi. Zamislite to ovako: da osoba u vašem društvu puši, biste li cijelo popodne sjedili udišući dim? Distancirali biste se, a to biste trebali učiniti i sa stalnim podnosiocima žalbi. Sjajan način postavljanja ograničenja je pitati ih kako namjeravaju riješiti problem. Nakon toga, ili će utišati ili preusmjeriti razgovor u produktivnom smjeru.

UČITE I PRILAGOĐAVAJTE SE

Učite na vlastitim grešakam i neka vam interakcija sa toksičnim ljudima bude iskustvo putem kojeg ćete pronaći sebe i naučiti kako da se nosite sa stresom i njegovim negativnim posljedicama.

USPOSTAVLJAJTE GRANICE

Možete uspostaviti granicu, ali to ćete morati učiniti svjesno i proaktivno. Ako dopustite da se stvari događaju prirodno, sigurno ćete se stalno uplitati u teške razgovore. Ako postavite granice moći ćete kontrolisati velik dio haosa koji toksična osoba šalje prema vama. Trik je držati granice kada toksična osoba pokušava da ih sruši.

NE DOPUSTITE DA VAS UPLETU U SVOJ EMOTIVNI HAOS

Kada imate posla sa otrovnim osobama vrlo je važno da se u svemu držite isključivo činjenica.
Prestanite pokušavati da ih pobijedite u njihovoj vlastitoj igri. Emotivno se distancirajte od njih i pristupite im kao da su znanstveni projekt. Ne trebate odgovarati na emocionalni haos – samo na činjenice.

NE DOZVOLITE IM DA VAS POVRIJEDE
Održavanje emocionalne distance zahtijeva svjesnost. Ne možete spriječiti nekoga da vas povrijedi ako ne prepoznate kada se to događa. Ponekad ćete se naći u situacijama kada ćete se morati pregrupirati i odabrati najbolji put naprijed. To je dobro i uvijek uzmite za sebe dovoljno vremena kako bi osmislili sljedeće korake.

____________

beez – bih.com

Komentariši