Kategorije
BeeZ Start

9 koraka do savršenog imena za vaš biznis

Ovih devet koraka pomoći će vam da napravite savršeno ime za svoj biznis. Ime koje odaberete imaće dalji uticaj na sve vaše poslovne korake, zato pažljivo birajte.

1. STAVITE NA PAPIR SVE ŠTO VAM PADNE NA PAMET

Napravite listu riječi koje su povezane sa vašim proizvodom ili uslugom. Zatim razmislite na koji način su te riječi povezane sa onim što radite, vašim vrijednostima i vašom misijom. Dodajte i svoje lično ime na listu ako je kratko i dovoljno zvučno. Nakon toga, pomiješajte sve te riječi i eksperimentišite dok ne nađete savršenu kombinaciju.

2. ISTRAŽITE KONKURENCIJU

Provjerite imena koja ima vaša konkurencija. Možda upravo tu pronađete inspiraciju. Ne vrijedi iznova otkrivati ”toplu vodu” ako je neko to već uradio. Imajte na umu da su i vaši konkurenti prošli isti taj put kada su krenuli sa osnivanjem, pa zašto to ne iskoristiti.

3. PROVJERITE ZNAČENJE ODABRANIH RIJEČI

Neke riječi mogu imati više značenja, ali mogu sugerisati i na neke negativne konotacije. Stoga ništa vas ne košta da napravite brzu Google pretragu alternativnih značenja za pojedine riječi.

Kada otkrijete da naziv koji ste odabrali može imati i negativno značenje – odbacite ga. Jednostavno, ne dozvolite da vas to omete na putu ka punom potencijalu.

4. GLEDAJTE ŠIRU SLIKU

Najlakše je odabrati neko super ime koje tačno opisuje ono što radite, ali šta ako vaš biznis naraste i proširi se izvan okvira koje ste prvobitno zamislili? Sjetite se, Amazon je na početku samo prodavao knjige, a zatim se proširio i na sve ostalo. Šta da su na početku svoj posao nazvali ”SuperBooks”? Uvijek gledajte širu sliku jer će vam se to dugoročno isplatiti.

5. NEKA BUDE KRATKO I JEDNOSTAVNO

Potrudite se da ime vašeg biznisa bude kratko i jednostavno. Ako je ime komplikovano kupci će morati potrošiti puno više truda da vas pronađu.

Vježbajte izgovaranje imena naglas. Imajte na umu da će vaši potencijalni kupci razgovarati o vašem biznisu s drugima, zato izbjegavajte teško izgovorljiva imena.

6. PITAJTE DRUGE ZA MIŠLJENJE

Ne skrivajte ime koje vam se sviđa. Podijelite svoje ideje s drugim ljudima i pogledajte šta oni misle. Poduzetnici su prirodno pristrani prema vlastitim idejama. Uvijek je dobro čuti tuđe mišljenje, pogotovo ako su ti ljudi budući kupci. Možda ćete otkriti da ime koje volite drugi doživljavaju negativno ili ima skriveno značenje koje prije niste primijetili.

7. DAJTE SEBI VREMENA

Dajte sebi nekoliko dana da razmislite o imenu koje vam se sviđa. Jednom kada odaberete ime za svoj biznis, teško ga je promijeniti. Nije nemoguće, ali puno teže nego na samom početku.

8. REZERVIŠITE NA VRIJEME IME DOMENE

U današnjem svijetu visoke tehnologije gdje svaki biznis treba web stranicu, posjedovanje imena domene koje odgovara nazivu vašeg biznisa je bitno. Dakle, pobrinite se da na vrijeme ugrabite odgovarajuće ime domene, posebno ono s nastavkom .com, jer je to zlatni standard i automatski će izgraditi povjerenje kod vaših kupaca.

9. PROVJERITE DA LI JE VAŠE IME LEGALNO

Na kraju, provjerite možete li odabarano ime legalno koristiti. Provjerite postoji li još jedna firma u vašoj branši koja već posluje pod tim imenom. Ako ne možete pronaći nijednu firmu pod tim imenom, onda ste spremni!

Ovih devet koraka pomoći će vam da napravite savršeno ime za svoj biznis. Ime koje odaberete imaće dalji uticaj na sve vaše poslovne korake, zato pažljivo birajte.

Bez obzira koje ime na kraju odabrali, ne zaboravite uživati u putovanju!

__________________

beez-bih.com