Kategorije
Članci

Crtice iz Ajlinog dnevnika (5. dan): O Zulejhi i jedinstvenosti

Svakoj slici i svakoj narudžbi pristupam na poseban način. Pokušavam dokučiti želje i ideje, posebno ako znam samo povod poklona, odnosno slike.

Današnja kafa je posebno ukusna, a kako ne bi i bila kad je poslužena na kraljevskoj tacni.

„Bože, kako je divna!“, pomislih po ko zna koji put. Ručni rad je poseban i nikad ga nijedna mašina ne može zamijeniti.

Iako do sada nisam imala negativnih iskustava sa svojim radovima, znali su se desiti neki komentari koji su na neki način potcjenjivali crtanje na alu foliji. Naravno da me nisu doticali jer nisu dolazili od osoba koji se bave sličnim stvarima kao ni osoba koje cijene to, ali imam potrebu napisati da to nije samo puko prenošenje motiva na foliju. Kod mene bar nije.

pexels.com

Svakoj slici i svakoj narudžbi pristupam na poseban način. Od prvog kontakta sa osobom s druge strane ekrana pokušavam dokučiti  njene želje i ideje, posebno ako znamo samo povod poklona, odnosno slike. Velika je to odgovornost, jer je baš nas ta osoba angažovala za bitne stvari kao što su pokloni za voljene osobe ili dekoracija doma, poslovnog prostora i sl.

Čak i kad se naručuju slike koje smo već radili, uvijek želimo dodati nešto novo i drugačije kako bi zadržali taj epitet jedinstvenosti. Tako je riječ i o narudžbi koju sam već kratko pomenula u onom dijelu kada sam razmišljala da li dodati još detalja ili ne. Malo da se vratim unazad.
Naime, slika na alu foliji sa malom izmjenom Merlinove pjesme: “Kako si danas lijepa Zulejha…” , pobudila je divne reakcije kako zbog dizajna tako i zbog povoda kojeg je nastala. Sada nam se javio jedan mladić koji svoju ljepšu polovinu želi obradovati identičnom slikom samo sa drugim tekstom.

Izvor: facebook.com/moja.alu.radionica

Dino Merlin ponovo, jer ko ima ljepše ljubavne pjesme od njegovih? Uz prethodno saslušanje, predložila sam da uradimo novi izgled pa i ako se ne svidi, raditi ćemo prvobitnu ideju. Naravno, ja sam odmah u glavi imala nešto novo, drugačije i prilagođeno njihovim godinama, stavljajući sebe u poziciju te djevojke.

Prvo i osnovno je da se crtež stavlja na papir kako bi se moglo eventualno nešto dodati ili oduzeti. Ovo je onaj dio koji predstavlja kreativnost i koji zahtjeva umni rad. Ja ne bih bila ja ako ne bih imala bar tri ideje, no kako se nisam mogla odlučiti, uradila sam dva crteža dimenzija 30x40cm, jer je ta veličina i dogovorena.

Nekako sam željela i uvijek želim i dajem 300% sebe iako taj dio posla nije vidljiv golim okom, ali je vidljiv Onome ko treba da vidi i znam i vjerujem da će mi se to vratiti na bilo koji način.

Po završetku crteže šaljem naručiocu da izabere koji ćemo raditi. Samim tim što nije znao koji odabrati govori o njegovom oduševljenju. Na kraju smo se dogovorili uz dodatak jednog detalja, a to je dio s posvetom na kojem će pisati: “S ljubavlju, D…”.

Slika je na pola puta i jedva čekam da vidimo konačan izgled.

Vaša Ajla


Ako i vi želite predstaviti svoj rad putem BeeZ-a, javite nam se putem sljedeće FORME