Kategorije
Intervjui

Intervju sa Dajanom Mikloš: ”Ako nešto radite dobro, šteta je da to ostane tajnom.”

Moji radovi mogu se vidjeti u TV emisijama, tiskanim medijima, portalima i spotovima. 

Ovaj intervju je po mnogo čemu poseban. Možemo slobodno reći da je ovo jedan od najrazigranijih intervjua koji smo do sada uradili. Naša sagovornica nam je uspjela svojim šarmom i lepršavim dizajnom donijeti proljeće i potaknuti nas na neke nove kreativne ideje. Ona je uspješna, kreativna i razigrana. Ona je Dajana Mikloš.

Za početak možete li nam reći nešto o sebi i poslu kojim se bavite? 

Zovem se Dajana Mikloš, sretna supruga, ponosna majka trojice sinova, dizajnerica, spisateljica, novinarka, trenerica. Dolazim iz malog grada na Savi, Broda. Moj centralni posao, onaj kojim se najviše zanimam mogao bi se etiketirati kao modni dizajn baziran na reciklaži. Paralelno s njim, parira mu moj novinarski posao, te pisanje pjesama estradnim umjetnicima. Moji radovi mogu se vidjeti u TV emisijama, tiskanim medijima, portalima i spotovima. 

Kako je sve počelo i kako ste odlučili da se upustite u ovaj posao? 

Počelo je od kada znam za sebe, baš od tada ja stvaram. Prvobitno su to bile, haljine za Barby lutke. Nisam izabrala ovaj posao, on je izabrao mene. To nije izbor, to je poziv za ”dati svijetu malo boje” –  što bi Balašević kazao.

”Bazirati posao samo na svojoj mašti bez kompromisa sa tržišnom potražnjom ulaganje je u rizik poguban za opstanak.”

 

Kakva su bila vaša očekivanja na samom početku? 

Najviše profitiraš onda kada ništa ne očekuješ. Ne samo u poslu, već i u životu.

Šta sve nudite?

Ima jedna stara narodna izreka, iskoristiti ću je, kaže: “Od igle do lokomotive”. Godinama se popunjavao asortiman i osim modnih dodataka i unikatne garderobe, nudim i stilski namještaj.

”Moji radovi mogu se vidjeti u TV emisijama, tiskanim medijima, portalima i spotovima. ”

Čime se vodite prilikom izrade proizvoda, da li to zavisi od kupaca ili su svi radovi uglavnom proizvod vaše mašte? 

Veliku ulogu u mom stvaralaštvu igra moja mašta, no da bi trajno ostali na tržištu morate se prilagoditi onome što tržište traži i poštovati pravila ponude i potražnje, metaforički, morate znati biti kameleon. Bazirati posao samo na svojoj mašti bez kompromisa sa tržišnom potražnjom ulaganje je u rizik poguban za opstanak.

Po čemu je vaš brend poseban i što ga izdvaja od ostalih sličnih brendova na našem tržištu? 

Cijena ga izdvaja. Koristim reciklirani materijal i time otvatam put kupcima manje platežne moći da imaju mogućnost priuštiti sebi unikatni komad garderobe s dizajnerskim potpisom. 

Kako birate materijal i da li  možete da pronađete sve materijale potrebne za rad? 

Bilo što u što pogledam za mene je materijal za neki od budućih radova. Nemam problem pri pronalasku materijala.

Koje tehnike volite da koristite u svome radu? Da li imate neku omiljenu tkaninu kojom ostavljate lični pečat? 

Sve radim rukom, bez pomoći bilo kojeg mašinskog stroja, samim time rekla bih da je to već vrlo dobar pečat dat radu, s druge strane, volim raditi od teško ukrotivih materijala pa jedan od mojih poznatijih radova su kostimi od izlomljenih cd-ova koji su zablistali i na TV ekranima. 

”…volim raditi od teško ukrotivih materijala pa jedan od mojih poznatijih radova su kostimi od izlomljenih cd-ova koji su zablistali i na TV ekranima.”

Koliko ljudi danas prepoznaju i cijene kvalitet te da li su spremni da izdvoje novac za unikatni predmet? 

Cijeniti će vas oni slični vama. Što se tiče novca kod mene se rad može dobiti već po cijeni jedne kutije cigareta, garancija da ne mogu ostati bez kupaca. Istaknula bih da niska cijena ne umanjuje visinu kvaliteta. 

I za kraj što biste savjetovali nekome ko je tek na početku, a želi razvijati svoj mali biznis? 

Ako nešto radite dobro, šteta je da to ostane tajnom, ali uzmite u obzir da je svijet mode bara puna krokodila i odmah u startu se naučite s jednakom mirnoćom podnositi dobre i loše kritike, jer uvijek je više podmetnutih nogu nego pruženih ruku.

_________

beez-bih.com