Kategorije
Članci

Kako u vašem životnom prostoru napraviti idealno radno mjesto?

U ovom članku donosimo ideje i neke načine na koje možete vaš kućni ured pretvoriti u funkcionalan i kreativan kutak.

Svi oni koji rade od kuće složit će se da je jako teško pronaći idealno mjesto u kući/stanu gdje je moguće imati dovoljno prostora za neometan rad sa uživanjem.

Dizajn samog prostora će ovisiti, prvenstveno, od posla koji obavljate na tom mjestu. U ovom članku donosimo ideje i neke načine na koje možete vaš kućni ured pretvoriti u funkcionalan i kreativan kutak:

  1. Odredite gdje se nalazi taj prostor, te odredite njegovu površinu i visinu (pokušajte da to bude neki osunčani dio vašeg doma, jer će to potaknuti vašu produktivnost i svakako olakšati rad).

Uglavnom je to neki manji kutak koji možemo prilagoditi kao radni prostor. Svakako, taj prostor trebamo iskoristiti na najbolji način, te imati dovoljno mjesta za pospremiti radne stvari koje ne koristimo često.

  1. Shodno veličini i visini prostora, odabrat ćete i vaš namještaj. Jako je bitno da visine budu prilagođene vama, te da se odlučite o vrsti namještaja koji će se nalaziti oko radnog stola. Da li će to biti neki zatvoreni ormarići, ili neke police – zavisi od vrste posla i vaših potreba.
  1. Da li će to biti ravne linije, ugao od 90 stepeni ili neka kreativna rješenja sa oblim namještajem i različitim uglovima – to je vaš lični odabir. Sada se svakako više koriste stilovi koji imaju čiste i ravne linije u svom dizajnu, sa nekim minimalnim odstupanjima. Ovo možete odabrati ukoliko želite da se neki određeni dio vašeg radnog kutka posebno ističe u čistim i ravnim linijama.
  1. Odredite boje koje preferirate, te tonove tih boja. Jako je bitno da su to boje koje vi lično volite, te koje će se moći uklopiti u sadržaj vašeg doma. Kombinacija boja je jako bitna, uz to što trebate odabrati boje koje volite, te koje se uklapaju u dati prostor, bitno je da su i one spojive, ukoliko se radi o više određenih boja, te da su u sličnim tonovima.
  1. Definirajte vaš stil! Od unutrašnjih stilova odredite onaj koji vama najviše prija, bilo da je to moderni, minimalistički, skandinavski, klasični, industrijski, itd. Pogledajte elemente ovih stilova, te odaberite onaj koji vama najviše pristaje. Naravno uz svaki od njih vi možete dodavati i kombinirati iz drugih stilova.

Više o stilovima vam pišemo naredni put, a vi do tada, pokušajte definirati vaših 5 segmenata, a mi smo tu da vam pomognemo sa pronalaženjem najboljeg rješenja za vaš radni kutak.

Piše: Aiša Kvrgić, diplomirana arhitektica i BeeZ saradnica

Ukoliko želite dodatno stručno savjetovanje sa arhitekticom o uređenju Vašeg radnog prostora – javite se na .

_______________

Izvor fotografija korištenih u članku: pinterest.com