Kategorije
Članci Intervjui

Krojački atelje – Šnajderica Singerica: Odjeća u kojoj će svaka žena izgledati profinjeno uz neizostavni osjećaj udobnosti!

Žene su pokretači mnogih pozitivnih stvari u svijetu, vjerujte u sebe možete vi to.

Krojački atelje Šnajderica Singerica je mali biznis u koji je utkano mnogo ljubavi  i posvećenosti. To se vidi na svakoj kreaciji koja ovdje nastane. Elegancija, ženstvenost, ali i udobnost, karakterišu svaku odjevnu kombinaciju skrojenu baš po mjeri savremene žene.

Ovaj atelje nalazi se u Bihaću, a inspirativan razgovor vodili smo sa njegovom vlasnicom Aldijanom, koji možete čitati u nastavku…

Najprije, kako je sve počelo i kako ste odlučili da se upustite u ovaj posao?

Moje upoznavanje sa mašinom krenulo je još od djetinjstva, a u pravi izazov značajnije sam se upustila zadnjih 8 godina. Usavršavanjem sebe, polahko je došao i moj krojački atelje kojeg sam nazvala „Šnajderica Singerica“.

Kakva su bila Vaša očekivanja na samom početku?

Svaki početak ide malim, ali sigurnim koracima, tako su i moja očekivanja rasla, uporedo kako je rastao interes klijenata za onim što radim. Prevelika očekivanja nisam imala, znajuci da nisam zavrsila modu i dizajn vec ekonomiju.

Možda bih prije rekla da su mi mušterije i kupci bili vjetar u leđa da sam na pravom putu onoga što radim i da trebam nastaviti u tom smjeru i širiti svoje znanje. U skorije vrijeme imam namjeru pohađati kurs modnog dizajna, jer to ovaj posao traži, a ja želim istraživati neke nove pravce.

Šta sve nudi Vaš brend?

Šta sve danas možemo nazvati brendom. To nije samo logo, identitet ili reklama, naziv brend i ono što nudimo treba da bude mnogo više. Kada su u pitanju odjevni predmeti koji izlaze iz mog krojačkog ateljea, mogu reći da je spektar raznolik, tako da se u ponudi mogu naći prvenstveno haljine, suknje i majice, potom jakne i prsluci, dakle radi se o odjevnim predmetima nosivim u casual varijanti. Modeli su različiti, a rade se po želji kupca i uz moju konsultaciju.

Čime se vodite prilikom izrade proizvoda, da li to zavisi od kupaca ili su svi radovi uglavnom proizvod Vaše mašte?

Sama izrada odjevnih predmeta radi se prvenstveno po narudžbi i mjeri kupaca, a ja obično sugerišem i predložim pri odabiru materijala. Šivanje je moj dodatni posao, pored mog stalnog posla koji je sušta suprotnost od šivanja. Zbog nedostatka vremena, rijetko kad ugrabim vrijeme i sašijem nešto drugačije i ponudim svojim kupcima na uvid. Zaista volim neobične stvari, i tome se onda baš prepustim i posvetim maksimalno, a mašti pustim na volju.

Po čemu je Vaš brend poseban i šta ga izdvaja od ostalih sličnih brendova na našem tržištu?

Posebnost mojih odjevnih predmeta se ogleda u unikatnosti, jednostavnosti i udobnosti. Svaki odjevni predmet je drugačiji, nikad nisu sašivena dva ista, dakle ne radim serijsku proizvodnju. Ukoliko je odjevni predmet sličan onda ubacim detalj neki da bi se razlikovao od prethodnog. Obično kupci kazu ja bi baš isti takav, na što dobiju odgovor da ne može isti. Na kraju ipak budu zadovoljni sa onim što dobiju kao gotov proizvod, jer su i oni dobili drugačije i unikatno. Danas u savremenom svijetu očekuje se od žene da bude lijepo dotjerana, što uključuje i stajling. Smatram da prvenstveno moje haljine, a i ostali odjevni predmeti upravo to pružaju, da žena u svako doba dana izgleda lijepo, profinjeno i da osjeća udobnost. Standard života i sve oko nas tjera nas da brzo živimo i budemo fleksibilni, a žena upravo treba da barem u tom segmentu najmanje vremena provede gledajući u svoj ormar i zapita se šta će obući. Ukoliko ima jednu haljinu koju može obući u zadnji tren bilo za šetnju, posao ili neformalni izlazak, samim tim će i skratiti vrijeme svog gledanja u ogledalu, da li je dovoljno dobro izabrala pravu haljinu za tu priliku.

Kako birate materijale i da li u BiH možete da pronađete sve materijale potrebne za rad? Kakvo je stanje u tom pogledu?

Da sve materijale pamuk, lan, štepani materijal i ostale nabavljam u radnjama u BiH.

Koje tehnike volite da koristite u svome radu? Da li imate neku omiljenu tehniku kojom ostavljate lični pečat na svoje radove?

Trenutno obzirom da radim po željama i narudžbama kupaca teško je imati svoj lični pečat ili posebnu tehniku. Lični pečat gradim u glavi posljednjih mjeseci, tj. nesto po čemu će moje kreacije biti prepoznatljive. Ipak, ne bih sad o tome dok to sve ne razradim do kraja. Ovih dana pripremam nesto novo, drugačije, neku malu kolekciju, pa vidjet ćemo kad će ugledati svjetlost dana. Samo ću reći da je riječ o haljinama.

Koliko ljudi danas prepoznaju i cijene kvalitet, te da li su spremni da izdvoje novac za proizvode poput Vaših?

Žene su danas zahtjevne, svakako da je rizik za šivanje preko interneta, kao i slanje mjera, i na kraju postavlja se pitanje sta će dobiti. 95% mojih narudzbi je preko interneta, i stvarno povratna informacija je pozitivna. Čim su spremne da naprave narudžbu za nesto posebno po svojoj zelji, očito je da su spremne i platiti. Ipak za naš standard i cijene mojih proizvoda su prikladne.

Da li svoje radove izlažete na sajmovima i da li su Vaše radove imali priliku vidjeti stranci – kakve su njihove reakcije?

Nisam imala priliku izlagati na sajmu, što ne znači da neću, čim se steknu uslovi. Imala sam narudzbe i van BiH, a to je Srbija, Crna Gora, Hrvstska i Francuska, ako to možemo nazvati strancima i reakcije su bile za svaku pohvalu.

I za kraj, šta biste savjetovali nekome ko je tek na početku, a želi da razvija svoj mali biznis?

Vjera i nada u sebe su najjača oružja, svaki trud će se isplatiti kad tad. Svaki pad treba da bude podstrek da snažnije damo sebe, podignemo se na veći level svoga truda u tom poslu i biznisu. U svakoj ženi čuči poduzetnica, samo je potrebno otkriti u čemu smo talentovani i obdareni, i sa tim putem krenuti. Žene su pokretači mnogih pozitivnih stvari u svijetu, vjerujte u sebe možete vi to.

________

Ovaj intervju je dio projekta ”Podrške ženama – poduzetnicama u online prostoru 2024.” Poziv za ovaj projekat je sada i stalno otvoren. Ukoliko imaš handmade biznis ili hobi, ne stariji od godinu dana, možeš se prijaviti za podršku na OVDJE.