Kategorije
Članci

Mikromenadžment: Jeste li ovisni o kontroli tuđeg rada?

Mikromenadžer u većini slučajeva nije svjestan da konstantno kontrolira tuđi rad. Ta kontrola može postati toliko agresivna da vrlo često prelazi u mobbing na radnom mjestu.

Pitate se kakav ste menadžer?

Da li svojim zaposlenicima vjerujete i puštate ih da obavljaju poslove bez da ih konstantno nadzirete?       Ili ste takvi da pratite svaki korak svojih zaposlenih, pa čak i ako je taj korak sasvim banalan posao?! Ukoliko ste se pronašli u drugoj opciji, onda se vaš način upravljanja zove MIKROMENADŽMENT.

Mnogi menadžeri obično ne priznaju da su mikromenadžeri. Štaviše, većina njih smatra da ih to čini boljim vođom te da ta osobina govori u prilog njihovoj posvećenosti, preciznosti i predanosti poslu koji obavljaju.

Međutim, to je daleko od istine.

Zaposlenici odmah prepoznaju mikromenadžera. Mikromenadžer u većini slučajeva nije svjestan da konstantno kontrolira tuđi rad. Ta kontrola može postati toliko agresivna da vrlo često prelazi u mobbing na radnom mjestu.

Mikromenadžment se ogleda u sljedećim radnjama:

1. Traženje stalnih i detaljnih izvještaja od zaposlenih

2. Fokusiranje na proceduralne radnje, a zanemarivanje krajnjeg rezultata i kvalitete rada

3. Traženje od zaposlenih da se s njim savjetuju prije svakog koraka

4. Ljutnja ukoliko zaposlenik donese samostalno odluku čak i ako je to odlučivanje u opisu njegovog posla

5. Mikromenadžer ne prihvata savjet drugih, čak i ako je svjestan da je savjet dobar

6. Ne priznaje stručnost, odgovornost i iskustvo saradnika jer smatra da je samo on u stanju da ispravno uradi zadatak

7. Iscrpljuje zaposlenike sa nevažnim zadacima dok mnogi bitniji zadaci čekaju

8. Kontrola ide do te mjere daleko da zaposlenici osjećaju konstantan pritisak koji prelazi u maltretiranje

9. Zaposlenici počinju da izbjegavaju mikromenadžera i prestaju započinjati radne zadatke jer znaju da šta god da urade neće biti dovoljno dobro

10. Situacija završava tako što zaposlenici počinju da napuštaju takvo radno mjesto, a mikromenadžer i dalje nije svjestan da je on izvor problema

Nakon ovoga, pokušajte sami procijeniti kakav je vaš način upravljanja i da li spadate u mikromenadžere.Za početak, veliki ste pomak napravili ako priznate da imate problem.Vrlo je važno da već danas počnete da mijenjate sebe ali i svoj pristup prema zaposlenicima.

Sretno!

___________

beez – bih.com