Kategorije
BeeZ Start

Postani influencer u 10 koraka!

Jednom kada postanete uticajni na Instagramu budite svjesni toga i iskoristite to. To je prilika da vaš dojučerašnji hobi postane ozbiljan biznis.

1. Otkrijte u čemu ste zaista dobri

Zvuči otrcano, ali ovo je od velike važnosti. Budite iskreni prema sebi i saznajte u čemu ste zaista dobri.

Sport, kuhanje, ljepota, umjetnost, uređenje interijera? Volite li praviti zanimljiva jela? Možda pravite frizure koje do sada niko nije vidio? Što god da je, to je ono u čemu ste dobri.

Također, dobro bi bilo da uz svoj Instagram račun pokrenete i blog. Tada su šanse za uspjeh još veće.

2. Pratite Instagram statistiku

Možda zvuči dosadno, ali trebat će vam Instagram poslovni račun za praćenje statistike.Saznajte o tome ko vas prati te kakvo je ponašanje vaše publike.

Ne objavljujete stvari bez plana i nasumično, već strateški. Koje objave vole vaši sljedbenici? Šta ih najviše zanima? Sve ovo pomoći će vam da postepeno izgradite svoj status na Instagramu.

3. Fokusirajte se na Instagram biografiju

Baš kao što prilikom prijave za posao pažljivo kreirate svoju biografiju, tako učinite i na Instagramu.

Imate 150 znakova za predstavljanje, ali iskoristite to maksimalno. Vaša biografija treba obuhvatiti suštinu onoga što vi zapravo jeste. Obavezno u biografiji unesite linkove svoje web ili blog stranice.

4. Sve je u estetici

Jeste li primijetili da kada surfate Instagramom uvijek kliknete na fotografije sa privlačnim dizajnom?

Naučite kako napraviti sjajne fotografije. Ako to još ne znate, počnite učiti! Većina influencera fokusira se na određenu šemu boja tako da boje njihovog profila budu usklađene – to postaje njihov potpis. Vi ne morate ovo činiti, ali pronađite način da vaše objave postanu prepoznatljive.
Stvorite osjećaj: glamurozan, ali prizeman; drsko, ali ipak autentično.

Ne brinite hoćete li izgledati savršeno. Usredotočite se na profesionalnost i dobar kvalitet.

5. Odaberite dobre naslove

Fotografije privlače vaše sljedbenike, ali kratki i efektni naslovi govore puno više. Ne zanemarujte ovaj mali, ali značajan element.

Za početak se zapitajte: Kojim glasom komuniciram sa sljedbenicima? Kako govorim? Je li moj glas hladan, žestok, zabavan, šaljiv? Vaš jezik i ton su jednako zanimljivi kao i vaše slike. Odaberite glas koji vam najbolje pristaje i ostanite dosljedni.

6. Odaberite dobre hashtagove

Jeste li znali da hashtagovi mogu povećati doseg vaših objava na Instagramu? Objave s hashtagovima dovode do većeg angažmana i pregleda.

Recimo da recenzirate novi brend za njegu kože. Mislite li da će ta objava postići uspjeh s hashtagom #skincare? Ne! Morate biti precizni i trebate koristiti mnogo hashtagova kako biste osigurali da se objava vidi. Na primjer: #WatermelonMask, #BestUnderEyeCream. Shvatili ste suštinu.

Ciljajte između 5 i 30 hashtagova za svaki post. Također izbjegavajte previše hashtagova. Pronađite svoj magični broj.

7. Kreirajte raspored objava

Vodite računa da vaše objave budu redovne. Pronađite vlastiti raspored objava i budite dosljedni. Pravilo Instagramovog algoritma jeste da što češće objavljujete vaše obajve će biti vidljivije.

8. Vaši sljedbenici žele da znaju šta ima novo kod vas

Potrudite se da imate stalnu komunikaciju sa sljedbenicima. Oni jednostavno žele da komuniciraju s vama. Pružite im informacije, zabavite ih i edukujte. Oni će vam svakako znati uzvratiti.

9. Da li komunicirate sa brendovima?

Ne plašite se ostvariti saradnju sa brendovima. Ako radite kvalitetno i imate više od hiljadu sljedbenika vrijeme je da razmislite o saradnji sa nekim brendom. Ne ustručavajte se kontaktirati ih putem poruke ili ih označiti u svojim objavama. Malo-pomalo saradnja će krenuti u željenom pravcu.

10. Iskoristite svoj uticaj

Kada se brendovi udruže s influencerima, oni stvaraju mrežu koja doseže do većeg broja ljudi, što tradicionalnom načinu oglašavanja ne polazi za rukom. Jednom kada postanete uticajni na Instagramu budite svjesni toga i iskoristite to. To je prilika da vaš dojučerašnji hobi postane ozbiljan biznis. Samo naprijed.

_____

beez-bih.com