Kategorije
Članci

Psiho kutak: Kako pretjerana okupiranost poslom utiče na brak?

Najveća tačka bola supružnika jednog radoholičara jeste osjećaj zapostavljenosti i gubitka povezanosti sa partnerom.

Danas, sa napretkom tehnologije, povećanjem poslovanja na svim poljima te usljed naše urođene potrebe da težimo nečemu višem u finansijskom smislu, često dolazimo do poteškoća u brakovima gdje je jedan partner stavio veći fokus na posao, više nego što drugi partner od njega očekuje.

Najveća tačka bola supružnika jednog radoholičara jeste osjećaj zapostavljenosti i gubitka povezanosti sa partnerom. Prag ˝boli˝ se često poredi  sa prevarama u braku, jer su radoholičari zbog neke vanjske pojave zapostavili i uskratili dio sebe osobi sa kojom dijele zajednički život. Nerijetko, takve pojave vode i do razvoda ili varanja od partnera kojem fali pažnja i ljubav koju je očekivao ili čak navikao da ima. Ovakvi odnosi se često nesvjesno manifestuju vani, a oni koji najviše i najčešće nedužno stradaju su djeca.

Ovakav odnos se može gledati iz raznih percepcija, zavisno od stepena zastupljenosti posla u životu vašeg bračnog partnera te količine negativnosti koja se prenosi u vaš odnos. Ovdje nećemo pričati o nekom većem stadiju koji je prešao u stvarnu ovisnost i koja se liječi, to su jednostavno teme za sebe.

Ali ukoliko su to početne smetnje koje nemaju velik i mnogo izražen negativni uticaj na vaš odnos, ali se svakako osjete i smetaju, dobra vijest je da još uvijek postoje načini da vratite svog partnera ˝u igru˝.

Ono što je ključno u ovakvom slučaju jeste da se fokusirate maksimalno na sebe i ostatak porodice (u određenim slučajevima) te da obavezno razgovarate sa vašim partnerom o tome kako se osjećate kada previše vremena provodi za radnim stolom .Taj razgovor mora biti direktan i sa empatijom u glasu, sa željom da se problem riješi, a ne da se izazove svađa.

Možete pokušati sa tim da povećate prijedloge vašem partner za nekim zajedničkim aktivnostima koje vam puno znače, kao što su putovanja, predstave, večera drugačija od dosadašnjih, odlazak na časove plesa i slično. Pokušajte zajednički učiniti bilo šta što je drugačije od dosadašnjih monotonih aktivnosti i potrudite se da se osjeća lijepo, kako bi narednih puta sa većom voljom ustao iza radnog stola. Jednostavno iskočite iz svoje zone komfora i zavrtite vaš odnos.

Podsjetite partnera na neke stvari koje znate da voli kod vas. Stavite fokus na neke vaše osobine za koje znate da su ga već jednom oborile s nogu, zašto to ne bi mogli opet? Naravno da možete. Postoji to nešto u vama što mu je bilo omiljeno uvijek, nešto što niko drugi nema. Da, da, baš to što vam je upravo palo na pamet. Nemojte svoje lijepe ˝odjevne kombinacije˝ zatrpavati u ormar, tu su s razlogom!

Na kraju krajeva uvijek možete pitati partnera da uskočite i pomognete oko bilo kojeg dijela posla kojeg obavlja, kako bi posao što prije bio odrađen tako da se možete posvetiti nečemu zajedničkom, npr. učenju pjesmice sa djetetom za školu ili jednostavno ležanju u krevetu, zagrljeni uz neki dobar film.

Budite sigurni da je za rješavanje svakog problema ključna komunikacija, ali još bitniji način na koji ju odradite!

_____

Svoja zapažanja i pitanja šaljite na: