Kategorije
Članci

Simboli koje oglašivači koriste kako bi bolje prodali proizvod

Da li ste se zapitali zašto ste morali kupiti baš taj proizvod? I da li je u pozadini nešto veće što vas je natjeralo na to? Saznajte u članku!

ZDRAVLJE
Je u oglasima predstavljeno principom problem (izaziva strah) –rješenje problema (donosi utjehu). Na primjer, tablete za probavu. Obećavaju smanjenje nadutosti i lakšu probavu nakon upotrebe. Što znači da će velik dio kupaca koji ima problema sa nadutosti, otići u apoteku i kupiti tablete kako bi zaustavili tegobe.

MLADOST
Je simbol usko povezan uz oglašivačke poruke kozmetičkih proizvoda, ali i pića, odjevnih predmeta i ostalih proizvoda koji „vraćaju mladenačke radosti i zaustavljaju vrijeme“.

USPJEH
Bez obzira o kojem se proizvodu radi, oglas sugerira da osoba kupnjom oglašavanog proizvoda kupuje i osjećaj uspjeha. Primjer su reklame banaka koje nude kredite. Banke garantiraju uspjeh i bolji život uz što bolji kredit.

BOGATSTVO
Je apstraktan pojam koji je u oglasima uglavnom definisan u odnosu na kulturološke aspekte nekog društva, a uglavnom se odnosi na osjećaj prestiža i ugled koji proizvod donosi.

LJUBAV
U oglasima naglašava emotivnost same reklamne poruke i podsjeća na univerzalne ljudske vrijednosti i potrebe.

KARIJERA
Simbol karijere u oglašivačkim porukama usko je povezan sa simbolom uspjeha, i sugerira da oglašavani proizvod omogućuje posjedovanje i ostalih poželjnih simbola (po principu ko ima karijeru-ima sve).

ZADOVOLJNA I HARMONIČNA PORODICA
Simbol koji diktira savremena propaganda i svojim prikazom „života kakav bi trebao biti“ uvjetuje, definira i zavodi primatelja poruke atmosferom koja će ga motivirati na kupnju proizvoda.
Primjer zadovoljne porodice i harmonije života je reklamna kampanja za Coca Colu koja je usmjerena na emocije, posebno u praznično vrijeme što ostavlja dojam sreće i zajedništva.

SEKSUALNOST
Konotacije seksualnostiu reklamnim se porukama sve češće upotrebljavaju, ali i zloupotrebljavaju, iako reklamirani predmet ne mora imati izravne veze sa seksualnošću.

__________________

beez-bih.com/repozitorij.unin.hr