Kategorije
Članci Intervjui

Svijet heklice iz Bihaća: Trud se uvijek isplati, zato ne treba odustajati!

Jednog dana će se isplatiti i postat će stvarnost nešto o čemu ste samo maštali.

Kada smo se susreli sa radovima pod imenom Svijet heklice nismo ostali ravnodušni.

Jednostavno, izgledali su perfektno. Svaki detalj je urađen sa velikom preciznošću, dok je i estetski dio bio očaravajući i bez primjedbi.

Naravno, ubrzo smo shvatili da vlasnica ovoga hobija dolazi iz Bihaća i onda nam je sve bilo jasno. Pomislili smo:  Una je vjerovatno inspirisala našu Heklicu da kreira ovako divne i jedinstvene radove.

Raduje nas što ćemo se u narednom periodu družiti sa ovako vještim kreativcem, a vama preporučujemo da pročitate intervju sa Heklicom u nastavku…

Za početak, možete li nam se predstaviti? Odakle nam dolazite i čime se bavi Vaš handmade biznis/hobi?

Dolazim iz grada Bihaća, javila se ljubav prema heklanju i odlučila sam da pokrenem svoj mali hobi i otvorim stranicu pod nazivom Svijet heklice. Izrađujem amigurumi heklane igračke, puffy dekice, i heklano cvijeće.

Kada se rodila ideja za izradom handmade proizvoda kao što je Vaš?

Ideja je započela samom edukacijom na kojoj sam savladala tehniku heklanja i htjela sam da izrazim svoju kreativnost i tu ljubav prenesem svojim proizvodima koje nudim na stranici. Započelo je izradom trakica za kosu, kapa, papa, ali je završilo na izradi drugih proizvoda.

S kime ste, najprije, podijelili svoju ideju? Jeste li imali podršku bližnjih, ali i šire okoline?

Naravno tu je bila podrška porodice. Nakon svakog poizvoda pozitivni komentari daju vjetar u leđa, također podrška prijatelja gdje je na inicijativu jedne prijateljice i počela ponuda za prodaju i otvaranje stranice.

Kakve su bile reakcije posjetitelja na društvenim mrežama kada ste prvi put predstavili svoj rad? Jeste li bili zadovoljni odzivom?

Veoma pozitivne i velika zainteresiranost posjetitelja stranice, bila sam pozitivno iznenađena odzivom.

Kako nastaje Vaš proizvod? Da li je to zahtjevan postupak i koliko je potrebno vremena za njegov nastanak?

Prije same izrade tehnike heklanja, napiše se šema na koji način će teći sama izrada, zatim započinje heklanje. Za izradu jedne igračke potrebno je minimalno 3 dana.

Da li sve materijale za rad možete pronaći u BiH?

Da

Da li ste naišli na neke prepreke u svome radu? Šta je to što smatrate da otežava rad kreativcima, a što bi bilo dobro u budućnosti promijeniti?

Još uvijek ne, ali smatram da se ručni rad dovoljno ne cijeni kao što bi trebao. Smatram da bi se trebali bazirati na naše domaće proizvode bilo o kakvim proizvodima da se radi, prije nego posegnemo za uvozom.

Kako se Vi, kao kreativac, opuštate u slobodno vrijeme, onda kada niste u procesu izrade handmade proizvoda?

Slobodno vrijeme dok ne heklam volim da provedem sa svojom porodicom negdje u prirodi uz rijeku ili na planini.

Koji su Vaši planovi za budućnost? Gdje vidite sebe i svoj handmade biznis/hobi u bliskoj budućnosti?

Moji planovi su takvi da želim da pokrenem svoj vlastiti posao tj. plasiram više svoje proizvode na tržište i bavim se sa tim, da to ne bude samo hobi.

Istina, svaki kreativni rad nekada privremeno ostane bez inspiracije. Kako sebi pomažete u takvim trenucima? Kako se motivišete?

Volim jako puno da istražujem tehnike heklanja i šta se sve može izraditi, također povezujem se sa osobama koje se bave ručnim radom i nekako dajemo motivaciju jedna drugoj.

Za kraj, imate li neku poruku podrške za sve kreativce?

Da nikada ne odustaju od svojih ideja, te budu svjesni šta sve mogu postići svojom kreativnošću, trudom i radom. Jednog dana će se sve isplatiti i postat će stvarnost nešto o čemu su samo maštali.