Kategorije
Članci Intervjui

NeerA handmade iz Mostara: Od prve heklane torbice do lavine oduševljenja i ogromne podrške najbližih!

Na putu do cilja važno je kontinuirano raditi, edukovati se i ne odustajati ni kada se pojave teškoće.

Kada nekom poslu pristupate sa posvećenošću i ogromnom količinom ljubavi, prije ili kasnije, vaš rad će pronaći put do kupaca.

Takav put imao je brend NeerA handmade iz Mostara.

Ovaj brend u svojoj ponudi ima heklane torbe, cekere i mini cekere  koje jednom kada ugledate, jednostavno nećete moći izbaciti iz glave.

Na svakom primjerku vidljiva je preciznost, posvećenost i izuzetna sklonost ka estetici  i detaljima.

Moramo priznati da je NeerA handamde jedan cjelovit brend, jer ne samo da plijeni izuzetnom vještinom izrade nego se može pohvaliti i odličnom prezentacijom proizvoda na društvenim mrežama.

U nastavku čitajte inspirativni intervju sa vlasnicom brenda NeerA handmade…

Najprije, kako je sve počelo i kako ste odlučili da se upustite u ovaj posao?

U jednom stresnijem periodu trebalo mi je nešto novo i relaksirajuće. Došla sam na ideju da probam sebi napraviti torbicu. Taj prvi rad je meni bio drag i prelijep, toliko da sam se
pohvalila svojim prijateljicama. Od njih sam imala ogromnu podršku da nastavim. Onda sam krenula da istražujem, učim eksperimentišem sa različitim materijalima i shemama.

Kakva su bila Vaša očekivanja na samom početku?

Na početku nisam imala nikakva posebna očekivanja. Nisam imala velike ambicije, htjela sam samo da napravim nekoliko torbica i poklonim ih meni dragim osobama. A kad su se te osobe pohvalile drugima, krenula je lavina narudžbi.

Šta sve nudi Vaš brend?

Trenutna ponuda brenda NeerA handmade su torbe, cekeri i mini cekeri. Ima još dosta ideja za proširivanje ponude, ali vremena uvijek nedostaje. Uglavnom radim koliko mi dopušta moj primarni posao i svakodnevne obaveze.

Čime se vodite prilikom izrade proizvoda, da li to zavisi od kupaca ili su svi radovi uglavnom proizvod Vaše mašte?

Dosta proizvoda radim po svojoj mašti ali i po idejama mojih kupaca.

Po čemu je Vaš brend poseban i šta ga izdvaja od ostalih sličnih brendova na našem tržištu?

Moji kao i svi drugi handmade radovi su posebni samim tim što nikad ne možete uraditi dva identična proizvoda. Uvijek se trudim da nabavim kvalitetan repromaterijal i da proizvod bude kvalitetno urađen i dugotrajan.

Kako birate materijale i da li u BiH možete da pronađete sve materijale potrebne za rad? Kakvo je stanje u tom pogledu?

Uglavnom modeli diktiraju koji će se materijal koristiti, a najvažnije je da je kvalitetan. U BiH postoji dobra ponuda repromaterijala. Nabavljam iz više pozamanterija i mogu reći da sa svima imam korektnu saradnju.

Koje tehnike volite da koristite u svome radu? Da li imate neku omiljenu tehniku kojom ostavljate lični pečat na svoje radove?

Moji proizvodi su heklani i tehnike koje koristim su uobičajene, često su to kombinacije više različitih bodova.

Koliko ljudi danas prepoznaju i cijene kvalitet, te da li su spremni da izdvoje novac za proizvode poput Vaših?

Postoji jako puno osoba koje vole i cijene ručne radove. Mogu slobodno reći da 80% mojih kupaca ne pita za cijenu. Završen proizvod uredno plate bez ikakvog komentara na cijenu.Trudim se da cijena bude realna i u skladu sa kvalitetom proizvoda.

Da li svoje radove izlažete na sajmovima i da li su Vaše radove imali priliku vidjeti stranci – kakve su njihove reakcije?

Do sad nisam imala priliku da izlažem na sajmovima. Možda u nekom narednom periodu budem izlagač na nekim lokalnim sajmovima. Što se tiče stranaca, imala sam par isporuka za Hrvatsku, Njemačku i Norvešku. Moji kupci su uvijek zadovoljni, bez obzira odakle su. Najbolji pokazatelj je kada se vrate sa novom narudžbom za sebe ili poklon nekoj dragoj osobi.

I za kraj, šta biste savjetovali nekome ko je tek na početku, a želi da razvija svoj mali biznis?

Na putu do cilja važno je kontinuirano raditi, edukovati se i ne odustajati ni kada se pojave teškoće. Uspjeh nije rezervisan samo za neke osobe, već za sve koji su spremni uložiti napor, biti predani i vjerovati u sebe i svoje mogućnosti.

_________________

Ovaj intervju je dio projekta ”Podrške ženama – poduzetnicama u online prostoru 2024.” Poziv za ovaj projekat je sada i stalno otvoren. Ukoliko imaš handmade biznis ili hobi, ne stariji od godinu dana, možeš se prijaviti za podršku na OVDJE.

Komentariši