Kategorije
BeeZ Start

Saznajte koje greške bi trebali izbjeći na samom početku malog biznisa!

Mnogi poduzetnici početnici donose odluku o pokretanju poslovne aktivnosti bez razmišljanja o posljedicama te odluke.

Greške koje treba pokušati izbjeći na samom početku su:

1. Nepostojanje jasne vizije i cilja
Mnogi poduzetnici početnici donose odluku o pokretanju poslovne aktivnosti bez razmišljanja o posljedicama te odluke. Uspjeh bilo kojeg posla zavisi prvenstveno o postavljenim ciljevima. Ako ne znate gdje idete, ne možete ni znati idete li u pravom smjeru.

2. Vjerovanje u vlastiti instinkt – slijepa povezanost s idejom
Iako vam se vaša ideja može činiti vrlo zanimljivom i profitabilnom, ne možete biti sigurni u to dok je ne testirate. Prije nego što uložite vrijeme i novac u svoju ideju, potrebno je provesti određeno vrijeme u njenom testiranju i provjeri radi li se zaista o dobroj poslovnoj  ideji. U tom procesu treba razgovarati sa stručnjacima, poduzetnicima, potencijalnim kupcima, partnerima i svima koji nam mogu dati korisnu povratnu informaciju o našoj ideji.

4. Nestrpljivost
Veliki broj poduzetnika očekuje uspjeh odmah nakon pokretanja posla.
Potrebno je vrijeme za razvoj svakog posla. Zavisno o vrsti djelatnosti, može se raditi o sedmicama, mjesecima, pa čak i o godinama. Važno je dati sve od sebe kako bi posao bio dobro napravljen i „naoružati“ se strpljenjem u čekanju trenutka kada će se pokazati i rezultati tog rada.

5. Nerealno sagledavanje troškova
Bez razumijevanja troškova ne možete dobro upravljati započetim poslom. Troškovi definiraju cijenu proizvoda/usluge i o njima zavisi i planirani prihod koji morate ostvariti.