Kategorije
Članci

Intervju sa Nadirom Ahatović iz Sarajeva: Zavrzlama je rezultat velike ljubavi i to je naš glavni adut!

Sve ono što danas imam i radim je nastalo iz velike inspiracije, a to je moje troje djece. Oni su u konačnici moja najveća inpiracija, razlog, smisao i najbolji kritičari.

Nadira, reci nam za početak nešto o sebi?
Zovem se Nadira Ahatović (30), dolazim iz Sarajeva. Po struci sam grafički dizajner, a u duši nepopravljivi romantičar.

Odakle ti ideja za Zavrzlamu i kada je sve počelo?
Inspiracija za Zavrzlamu je bio moj sin Ali, tada tek rođena beba. Kako nisam mogla da nađem adekvatnu dekoraciju za njegovu sobu odlučila sam da sama dizajniram neke postere i nakon što sam ja, ali i ljudi oko mene vidjeli koliko to lijepo izgleda, odlučila sam da se predstavim javnosti, ostalo je historija.

Zašto baš naziv ”Zavrzlama”?
Zavrzlama je jednostavno ime koje se nekako samo nametnulo. Kako, zašto – ni dan danas ne znam. Ali je sigurno da je bilo pun pogodak, jer ljude prvo privuče naš naziv, a onda se oduševe kreacijama  koje mi stvaramo.

Šta Zavrzlama Art Studio nudi?
Mi nudimo dizajnerska rješenja iz svih branši grafičkog dizajna na jedan poseban i unikatan način. Misija je da kroz moderne, ali i tradicionlane i trendovske kolekcije udahnemo novi život svakom domu ili radnom prostoru. I zato je naš moto “jer mi dizajniramo ljubav”

Kako nastaju tvoji radovi?
Zavrzlama proizvodi su rezultat velike ljubavi, i to je naš glavni adut. Jer ljubav ne možete sakriti, a sa našim proizvodima je čak možete i osjetiti, opipati – udahuti.

Gdje pronalaziš inspiraciju?
Sve ono što danas imam i radim je nastalo iz velike inspiracije, a to je moje troje djece. Oni su u konačnici moja najveća inpiracija, razlog, smisao i najbolji kritičari.

Da li je teško, danas, voditi vlastiti posao?
Ako bih rekla da nije teško, slagala bih. Ali evo već 5 godina smo tu, i već sam nekako ušla u rutinu vođenja.

Navedi nam za tebe najdraže prednosti ovoga posla?
Najveća prednost je sigurno činjenica, da svoju kreativnost mogu pustiti i ono što zamislite pretvorriti u pravu malu magiju.
Volim reći, da je Zavrzlama moje drugo ja.

Znamo da vođenje vlastitog biznisa iziskuje vrijeme i odricanje, kako uspijevaš uskladiti privatni život i poslovne obaveze?

Obzirom da je moj primarni posao vezan za vođenje jednog velikog restorana, i da pored Zavrzlame sam majka troje djece – svi nekako očekuju da u ovom dijelu krenem sa nekim kukanjem.
Ali zaista sam postala kraljica organizacije i nekako za sada sve dobro funkcionira. Jako sam zadovoljna i poslovnim, ali i privatnim dijelom. Gdje uvijek imam vremena za provesti sa djecom kvalitetan dan, ili se posvetiti svojim prijateljima ili pak uživati sama uz dobru knjigu – jer sam veliki knjigoholičar. Praktikujem da svake sedmice pročitam neku novu knjigu. Jer to je nešto što me posebno ispunjava, i svako druženje sa knjigom u meni izaziva neku navalu adrenalina, jer baš volim te trenutke koje eto uspijem odvojiti samo za sebe.

Gdje Zavrzlamu vidiš u budućnosti?
Ova godina je počela sa nekoliko planova “bačenih na papir”. Jer ja sam old school, i sve prvo počinje sa olovkom i papirom. Idemo ka otvorenju jednog šarmantnog pop up stora, ima tu još nekih sitnica. Ali detalje ne bih da otkrivam dok sve to ne bude u konačnici dovedeno do kraja.

I za kraj, šta bi savjetovala nekome ko je tek na početku, a želi da razvija svoj mali biznis?
Pitanje na koje uvijek nekako drugačije odgovorim. Jer kako stičem više iskustva, tako se i moji savjeti za početnike mijenjaju. Ali jedan ostaje isti – vjeruj u sebe, u svoju ideju. Vjeruj u ono što radiš. Ne 100% – vjeruj 1000%. Jer kada u nešto vjeruješ svim srcem, i u to uložiš svaki dio sebe – uspjeh je zagarantovan. Možda ne preko noći. Ali, zato za takav uspjeh treba da radiš svakodnevno.