Kategorije
Članci

Intervju sa vlasnicom brenda HATURkesa: Kada nosite HATURkesa ceker onda želite biti primjećeni i nositi omiljenu poruku sa sobom!

HATURkesa nudi natur cekere, odnosno cekere napravljene od neobrađenog pamuka sa unikatnim porukama inspirisanim Bosnom i Hercegovinom.

Ovaj put vam predstavljamo inspirativnu, prezanimljivu i neodoljivu priču pod nazivom HATURkesa.

Vlasnica Silma Šabanija – Sirčo nam na jedan zanimljiv način predstavlja put njezine HATURkese, od osnivanja do danas, kada ovaj brend uveliko plijeni svojim kreativnim porukama koje nas pozdravljaju i inspirišu svakodnevno.

Uživajte!

Najprije, kako je sve počelo i kako ste odlučili da se upustite u ovaj posao?
Ideja je postojala oduvijek, ali kao i za sve potrebno je da se slože kockice. Ja sam oduvijek voljela poruke sa smislom i ciljem, međutim nije se nista posložilo dok nije došao suprug Ibrahim. Ideja se zavrtila u mojoj glavi kao ringišpil, a Ibrahim je nasao materijal, šnajdericu, stampariju.
Zapravo ideja polazi od inspiracije Bosnom i Hercegovinom, samo ime brenda HATURkesa je sarkastično podsmjehivanje starom balkanskom običaju da nikome ne idemo bez kese da ne bi zaHATURio. Skladno tome, tu su naslovi koji su retro i etno ali u skladu sa nama samima, Bosancima i Hercegovcima.

Kakva su bila Vaša očekivanja na samom početku?
Na samom početku nismo kreirali velika očekivanja, htjeli smo ponuditi dobar, kvalitetan proizvod sa još boljom porukom. Kada nosite HATURkesa ceker onda želite biti primjećeni i nositi omiljenu poruku sa sobom. Bukvalno kao “što na umu, to na drumu”.
Svakako, očekivanja smo imali da dobijemo pozitivan feedback za poruke na cekerima, a onda i cijelokupnu priču sto smo svakako uspjeli.

Šta sve nudi Vaš brend?
HATURkesa nudi natur cekere, odnosno cekere napravljene od neobrađenog pamuka sa unikatnim porukama inspirisanim Bosnom i Hercegovinom. Za sada se držimo tog koncepta.
Pored toga, moram napomenuti, radimo i Custom made cekere, dakle po narudžbi i želji kupca.

Čime se vodite prilikom izrade proizvoda, da li to zavisi od kupaca ili su svi radovi uglavnom proizvod Vaše mašte?

Kao sto sam prethodno napomenula, u ponudi imamo desetak naslova koji su bili osnova, zatim smo dodali još nekoliko čisto radi neke inspiracije kupca. Pored toga, radimo po želji kupca naslove. Volim uvijek napomenuti da je sve do mašte kako naše tako i od kupca.
Neki od naslova su “Čovjek ti je Senada teški hajvan”, “Od Kulina bana i dobrijeh dana” “Velija sikter, Merima Velijina” itd.

Po čemu je Vaš brend poseban i šta ga izdvaja od ostalih sličnih brendova na našem tržištu?
Volim uvijek napomenuti da HATURkesa nije izmislila ceker, ali smo uokvirili jednu pricu Bosne i Hercegovine. HATURkesa ceker je unikatan po svojim naslovima, a upravo tim naslovima promovira Bosnu i Hercegovinu, te je na određeni način suvenir, reklama i sl.

Kako birate materijale i da li u BiH možete da pronađete sve materijale potrebne za rad? Kakvo je stanje u tom pogledu?
Materijale nabavljamo u Visokom, a štamparija s kojom surađujemo je, također , iz Visokog. Šnajderica naša je iz Visokog. Trenutno smo jako zadovoljni i sretni što surađujemo upravo sa ovim ljudima.

Koliko ljudi danas prepoznaju i cijene kvalitet, te da li su spremni da izdvoje novac za proizvode poput Vaših?
Kreirali smo cijenu koja je pristupacna i realna, obzirom da se radi o unikatnom proizvodu. Također, dobili smo jako puno pohvala sto se tiče kvalitete samog cekera.

Da li svoje radove izlažete na sajmovima i da li su Vaše radove imali priliku vidjeti stranci – kakve su njihove reakcije?
Bili smo samo na jednom sajmu, za sada, ali planiramo naravno to ponoviti.

I za kraj, šta biste savjetovali nekome ko je tek na početku, a želi da razvija svoj mali biznis?
Naš savjet jeste svakako da se odvaži da krene ma šta bila ideja, jer ako radite nešto sa ljubavlju to mora uspjeti. Također, mali savjet nemojte raditi ono sto svi rade, pokusajte se malo diferencirati i definitivno slušajte svoje srce, ono zna put.