Kategorije
Članci

Intervju sa Zemkom Seferagić iz Sarajeva: Moje tacne su stigle na barem pet kontinenata i u brojne države svijeta!

Ako vas čini sretnim to što radite i ako u tome zaista uživate i možete to ponuditi kao proizvod ili uslugu koja izaziva pažnju potencijalnih kupaca – neka to bude vaše zanimanje do kraja života.

Najprije, kako je sve počelo i kako ste odlučili da se upustite u ovaj posao?

Sve je počelo kao hobi nakon mog penzionisanja (penzionisana kao pripadnik OS BiH) i onda preraslo u ljubav. Produkte te ljubavi sam željela podijeliti s onima kojima se dopadaju moje rukotvorine i tako je sve krenulo.

Kakva su bila Vaša očekivanja na samom početku?

Na početku sam željela da mogu „pokriti“ troškove repromaterijala da bih mogla uživati u izradi novih kreacija. A onda su se počele otvarati mogućnosti i danas sam tu gdje jesam.

Šta sve nudi Vaš brend?

Moji osnovni materijali za rukotvorine su drvo i akrilne boje, a moj osnovni proizvod su tacne/poslužavnici koje najčešće radim na gotovim oblicima tacni kombinacijom slikanja akrilnim bojama i dekupaž tehnike. Uz to i slikam (najviše me oduševljavaju motivi sa djecom i za djecu) i radim motive tehnikom reljef na foliji, kod nas poznatije kao bakrorez.

Čime se vodite prilikom izrade proizvoda, da li to zavisi od kupaca ili su svi radovi uglavnom proizvod Vaše mašte?

Lično najviše volim kad kupac kaže – želim takav i takav motiv na mojoj tacni ili nekom drugom predmetu, ali sam isto tako sretna kad se oni koji vide moje radove u radnji ili na društvenim mrežama oduševe nekim od motiva i kažu.“Divno je! Ovo moram imati!“ A izbor motiva je nepresušan, samo pustim mašti na volju i… uživam. U radnji imam uvijek najmanje 30-tak različitih motiva na tacnama, u različitim dimenzijama i oblicima. Naravno, pri svemu tome pratim želje kupaca i jednostavno, po zakonu potražnje – radim ono što je najviše traženo… Tako radim i setove za prva šišanja, kutije za nakit i ostale važne sitnice, kutije za čaj, memory-boxove, ukrasne tegle i flaše sa traženim tekstom… Sve što se može uraditi od novih ili upotrebljavanih predmeta u kombinaciji sa akrilnim bojama i repromaterijalom za dekupaž kao što su slova i drugi ornamenti, slike, salvete, kanap, ukrasne trake…

Po čemu je Vaš brend poseban i šta ga izdvaja od ostalih sličnih brendova na našem tržištu?

Moji proizvodi su prepoznatljivi, jer su vedrih boja, razigrani, sa „čistim“ motivima. Moj najprodavaniji proizvod su moje tacne sa motivima bosanskog ćilima i, pošto živim u Sarajevu, motivima Sarajeva, a za distributere mojih proizvoda npr. u Cazinu sa motivom Cazina. Bilo da ih želite imati za sebe lično jer vas podsjećaju na vaše majke, nane, bake, djetinjstvo; bilo da ih želite pokloniti kao suvenire dragim osobama ili iz poštovanja prema njima. Moje tacne su stigle na barem pet kontinenate i u brojne države svijeta, najviše tamo gdje ima naših Bosanaca i Hercegovaca, što me čini posebno sretnom što sam dio njihove veze sa domovinom. Uz to, ostvarila sam suradnju sa knjižarama „Svjetlost komerc“ Sarajevo i moji proizvodi/tacne sa motivima ćilima i Sarajeva i mojim potpisom su često službeni pokloni predstavnika civilnih struktura vlasti Bosne i Hercegovine osobama i delegacijama koje posjećuju našu zemlju. Treba li mi veća satisfakcija za ono što radim? Takođe imam suradnju i sa još nekim subjektima u Sarajevu, kao i Cazinu, Bihaću, Banjaluci, a planiram i ostvarenje suradnje sa još subjekata.

dav

Kako birate materijale i da li u BiH možete da pronađete sve materijale potrebne za rad? Kakvo je stanje u tom pogledu?

Uglavnom mogu sav repromaterijal pronaći na našem tržištu u specijaliziranim radnjama, iako se ponekad desi da uopće nema u ponudi tacni određene veličine (uglavnom je to uvoz iz Turske) i da se dugo čeka dok ih dobavljači ne stave u promet, i po dva mjeseca… Onda sam prinuđena da se snalazim s drugim oblicima koji ne odgovaraju u potpunosti mojim motivima… A i to je dio biznisa…

Koje tehnike volite da koristite u svome radu? Da li imate neku omiljenu tehniku kojom ostavljate lični ”pečat” na svoje radove?

U principu, najviše volim slikanje, ali za to treba puno vremena koje mi, nažalost, uglavnom nedostaje, jer osim rada u radnji, član sam nekoliko udruženja, volonter-spiker u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH i sve to uzima vrijeme. S druge strane – ako želim prodati, tacne su najprodavanije i najviše njih radim. Svaka od mojih tacni je u završnici prelivena „tečnim staklom“ odnosno smolom što im osim vizuelnog ugođaja koji ističe motive, omogućuje funkcionalnost, dugotrajnost i lako održavanje. Jer i najljepši motiv ako se dekupaž tehnikom stavi na predmet koji mislimo upotrebljavati, neće biti trajan ukoliko nije zaštićen tom glazurom, tim završnim slojem koji svaku moju tacnu čini neuništivom. Divno mi je kad mi se jave osobe koje su nekad kupile ili vidjele neki od mojih radova i onda prepoznaju moj stil kod nekog drugog i znaju da sam to ja.

Koliko ljudi danas prepoznaju i cijene kvalitet, te da li su spremni da izdvoje novac za proizvode poput Vaših?

U principu nisam nezadovoljna, iako jedan dio naših sugrađana očekuje da ovakvi radovi, handmade ili ručni radovi, budu jeftiniji, dok se drugi oduševe na prvi pogled i maltene ne pitaju za cijenu i uvijek se ponovo vraćaju kad im zatreba prigodan poklon. I cijene što je to ručno radjeno, a ne „naštancano“ mašinom kako je kod većine ponuđača u našim suvenirnicama. Dakle, kao i svugdje, smatram da svaka roba ima svoju mušteriju. Vrijeme pandemije je svakako smanjilo potražnju za vrstom proizvoda kakvi su moji i nadam se da je to iza mene i iza sviju nas.

Da li svoje radove izlažete na sajmovima i da li su Vaše radove imali priliku vidjeti stranci – kakve su njihove reakcije?

Iako su u principu ti sajmovi neisplativi za nas učesnike, jer cijena najma stola/izložbenog prostora nije zanemariva, ipak nastojim biti prisutna jer je to način da doprem do većeg broja potencijalnih kupaca. Što se tiče stranaca, oni moje proizvode često kupuju baš na tim sajmovima, jer će rijetko ko od turista posjetiti radnju na „Siranu“, jer to nije turistička točka, ali će uglavnom svi proći ispred BBI centra. Ovdje ću navesti i našu dijasporu, kao za mene veoma važnu kategoriju za prodaju mojih proizvoda i oni su zaista jako često moji kupci. Znaju i naručiti putem društvenih mreža određeni motiv i dimenziju da mogu preuzeti kad su tu ili da im dostavim na neku adresu u BiH gdje dolaze… A već navedoh i kupovinu mojih proizvoda za potrebe ambasada, predstavništava, ministarstava…

I za kraj, šta biste savjetovali nekome ko je tek na početku, a želi da razvija svoj mali biznis?

Ako vas čini sretnim to što radite i ako u tome zaista uživate i možete to ponuditi kao proizvod ili uslugu koja izaziva pažnju potencijalnih kupaca – neka to bude vaše zanimanje do kraja života. Ne očekujte rezultate sada i odmah, budite uporni i rezultati neće izostati, a vi ćete uživati u svakom danu…