Kategorije
Članci Intervjui

Intervju sa Larisom Đapo: Svaki dan u kojem pomognemo djetetu da pomjeri svoje granice nam je najznačajniji!

Ono što nas razlikuje od drugih je što mi radimo sa manjim brojem djece što nam omogućava da se maksimalno posvetimo svakom djetetu.

Donosimo intervju sa kreativnom i hrabrom poduzetnicom Larisom Đapo iz Sarajeva, koja je zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u radu sa djecom odlučila osnovati vlastiti biznis. Tako je, na radost mnogih mališana, nastalo mjesto u kojem se uči jer se to zaista želi i voli. Vjerujemo da će Larisin primjer ohrabriti mnoge da krenu putem vlastitog biznisa jer kako Larisa kaže: ”Poduzetništvo je sloboda!”
 
 

Najprije, kako je sve počelo i kako ste odlučili da se upustite u ovaj posao?
Radila sam dugo u školi, bila sam nezadovoljna jer sam bila svjedok da djeca, niti roditelji, a ni sami učitelji nisu zadovoljni školskim sistemom. Postala sam druga osoba, nezadovoljna i isfrustrirana dok sama sebi nisam rekla da sama promijenim ako mi nije dobro. Tako sam odlučila da osnujem Kreativno i zabavno učenje PlaySchool.

Kakva su bila Vaša očekivanja na samom početku?
I na početku i sada mi je cilj da prenosim vrijednosti djeci koje smatram važnim, da ih osnažim da budu hrabri, jaki i radoznali. Da im budem oslonac i podrška u njihovom odrastanju.

PlaySchool je mjesto gdje djeca u opuštenom, ugodnom i podsticajnom okruženju uče, usvajaju nova znanja i razvijaju svoje kompetencije.

Koje usluge nudi Vaš brend?
Mi vršimo usluge produženog boravka, edukativnih radionica FunMatika (zabavna matematika), FunEnglish (zabavni engleski), BHS radionice, Njemački jezik, Predškolske radionice, Art & Craft, kao i aktivnosti u toku ljetnog i zimskog raspusta.

Za kratko vrijeme ostvarili ste priličan uspjeh. Kako Vam je to pošlo za rukom?
Kada sam osnovala biznis već sam radila sa djecom 30 godina tako da sam imala ogromno iskustvo koje mi je pomoglo da znam šta hoću i da znam i kako da to ostvarim. Međutim, biznis ne podrazumijeva samo rad sa djecom, nego dosta i administrativnog i menadžerskog posla. U proteklih dvije godine pohađala sam mnoge edukacije o unapređenju biznisa, a imam i mentorice koje mi pomažu da sve uradim na najbolji način.

Svaki dan u kojem pomognemo djetetu da pomjeri svoje granice nam je najznačajniji.

Koji su to najznačajniji projekti koje je Vaš brend imao?
Svaki dan u kojem pomognemo djetetu da pomjeri svoje granice nam je najznačajniji. Svaki dan kada dijete nešto uradi, nauči što prije nije moglo nam je najznačajniji.Svaki osmijeh, napredak, korak naprijed nam je najznačajniji.

U našem boravaku djeca imaju bogatstvo uticaja, razvijaju svoju svestranost, kreativnost, autentičnost, radne navike. Ono što nas razlikuje od drugih je što mi radimo sa manjim brojem djece što nam omogućava da se maksimalno posvetimo svakom djetetu.

Po čemu je Vaš brend poseban i šta ga izdvaja od ostalih sličnih brendova na našem tržištu?
PlaySchool je mjesto gdje se uči jer se voli. Moja želja je bila napraviti mjesto gdje će se djeci sviđati to što uče jer će učiti na način koji njima odgovara. U našem boravaku djeca imaju bogatstvo uticaja, razvijaju svoju svestranost, kreativnost, autentičnost, radne navike. Ono što nas razlikuje od drugih je što mi radimo sa manjim brojem djece što nam omogućava da se maksimalno posvetimo svakom djetetu. U PlaySchool-u vlada vedra, razdragana i radna atmosfera, djeca zajedno provode puno vremena tako da su vrlo bliski. Mi smo jedna velika porodica koja ima svoja pravila koja svi poštujemo. Također, djeca različitog uzrasta borave zajedno, uče jedno od drugih, igraju se i razvijaju svoje socijalne vještine.

Šta za Vas predstavlja konačni uspjeh u poslu kojim se bavite?
Da djeca izrastu u odgovorne, uspješne, zadovoljne i zdrave pojedince koji će biti korisni društvu u kojem žive.

Kakve su reakcije korisnika Vaših usluga? Šta je to što posebno izdvajaju?
Upravo zbog reakcije roditelja na naš program odlučili smo da proširimo naše djelatnosti. Postoji veliko povjerenje između nas i roditelja. Roditelji za vrlo kratko vrijeme uvide koliko smo posvećeni njihovoj djeci i koliko nam je stalo do njihovog napretka.

Da li postoje neki planovi, skoriji projekti ili generalno neke najave vezano za PlaySchool?
Uzbuđeni smo jer počinje naša Ljetna škola 2022. u okviru koje obrađujemo teme koje nisu obuhvaćene školskim planom i programoma, a bitne su za razvoj djeteta. Tako da ćemo jednu sedmicu posvetiti emocijama, organizovat ćemo ”Malu školu poduzetništva za djecu“, pričat ćemo o ekologiji, zdravom načinu života, jednu sedmicu ćemo posvetiti kreiranju i stvaranju koristeći različite materijale, a sedmica prije početka nove školske godine nam je rezervisana za ponavljanje školskog gradiva.

I za kraj, šta biste savjetovali nekome ko je tek na početku, a želi da razvija svoj mali biznis?
Da bude hrabar/ra, da vjeruje u svoje snove, ali da se i stalno usavršava, uči i da radi puno. Poduzetništvo je sloboda.