Kategorije
Članci

Moj radni kutak: Koji stil odabrati?

Ako se odlučite za jedan stil, ali vam se svidi neki komad drugačijeg stila, kombinujte ga, pronađite najbolji mogući način da to sve uklopite zajedno.

Prilikom dizajniranja našeg kutka za rad, često odaberemo komade namještaja koji nam se svide u datom trenutku, međutim oni jako često pripadaju različitim stilovima, ponekad nespojivim.

Jako je bitno da biramo komade namještaja koji odgovaraju jednom stilu, ili eventualno kombinujemo slične stilove, ali sa malim odstupanjima. Dakle, ukoliko se odlučite za jedan stil, ali vam se svidi neki komad drugačijeg stila, kombinujte ga, pronađite najbolji mogući način da to sve uklopite zajedno.

Danas ćemo vam govoriti o nekim od poznatih svjetskih stilova enterijera, koji su jako često korišteni i kod nas, s tim da njih ima mnogo više.

Pratite ih redom, te dobro obratite pažnju na onaj koji se vama najviše dopada na prvi pogled:

1. Modernizam sredine 20. vijeka:

Ono što karakteriše ovaj stil su rafinirane linije, minimalističke siluete, te oblici namještaja u prirodnom izdanju. Prednost ovog stila je jednostavnost, te mogućnost kombinovanja sa drugim stilovima, ravne linije se jako lako mogu kombinovati kao i prirodni materijali.

2. Industrijski stil

Ovaj stil je jako popularan u posljednje vrijeme, češće se koristi u svrhe javnih prostorija, kancelarijskog prostora, ali sa dobrom kombinacijom može biti puni pogodak u enterijeru vašeg doma, ukoliko želite biti drugačiji. Šta je to ono što čini ovaj stil drugačijim? Jako eksponiran čelik, sa vidljivim izradama, korišteno drvo (istrošeno), akcentovani bakarni tonovi, često obloženi zidovi ciglom, itd.

3.Obalski stil

Ukoliko ste ljubitelj svjetlijih tonova, opuštajućih boja, ovo je idealan stil za vas. Posebno korišten u obalskim predjelima, ali ne jedino. Bijela boja ili boja pijeska u kombinaciji često sa plavim i zelenim tonovima, nezavršenim drvenim površinama, učinit će vaš prostor mjestom za odmor.

4. Skandinavski stil

Jedan od stilova najčeće korišten kod nas, svi ga povezujemo sa IKEOM, zar ne? Može biti kombinovan sa modernim stilom, zbog sličnosti karakteristika, te korištenju minimalnih detalja, sličnosti boja i tekstura, s tim da skandinavski stil karakterišu nježni tonovi.

5.Boho stil

Idealan stil za avanturiste, osobe koje vole šarenolike prostorije, te puštaju mašti na volju. Korištenje slojevitog namještaja, različitih tekstura, sa više tonova, često korištene boje poput crvene i ljubičaste, ali i drugih jarkih boja, koje se naravno opet moraju pažljivo kombinovati.

6. Farmerski stil

Stil inspirisan kolibom, za osobe koje uživaju u prirodnom okruženju, te žele da i njihov dom odiše tim stilom. Korištene blage boje u prirodnim materijalima, sa ponekad akcentovanim jednim dijelom prostorije. (Foto 11,12)

Ovo su neki od često korištenih stilova koje možete koristiti kako za dizajn vaših mini kancelarija u vašim domovima o kojima smo govorili prethodni put, tako ih možete koristiti i za cjelokupan dizajn.

Naravno mi smo tu za sve vase nedoumice, možete nas kontaktirati.

Piše: Aiša Kvrgić, diplomirana arhitektica i BeeZ saradnica

Ukoliko želite dodatno stručno savjetovanje sa arhitekticom o uređenju Vašeg radnog prostora – javite se na .