Kategorije
Intervjui

Intervju sa vlasnicom ateljea u kojem nastaju proizvodi autentičnog dizajna – Wonderland's Secret?

Umjetnica koja je odlučila ponuditi originalan dizajn, vrhunski kvalitet materijala i majstorsku preciznost izrade predmeta i u tome je uspjela!

Ako tražite originalno, autentično i drugačije onda obavezno potražite Wonderland's Secret?.

Vlasnica brenda Wonderland's Secret? je Amra Torlaković, talentirana umjetnica koja je odlučila ponuditi originalan dizajn, vrhunski kvalitet materijala i majstorsku preciznost izrade predmeta i u tome je uspjela!

Sretni smo što imamo priliku, danas, predstaviti Amrin rad, jer biti dio Wonderland's Secret? priče je čast i zadovoljstvo.

BeeZ: Najprije, kako je sve počelo i kako ste odlučili da se upustite u ovaj posao?

WS: Wonderland's Secret? atelje sam pokrenula sa namjerom i željom da svojim mušterijama pružim autentičan dizajn proizvoda, za koji inspiraciju pronalazim u bogatoj bosansko-hercegovačkoj kulturnoj baštini, ali koji nosi moj vlastiti autorski pečat.

Pored toga, želim da Wonderland’ Secret? proizvodi budu prepoznatljivi i po svojoj vrhunskoj i preciznoj zanatskoj kvaliteti izrade.

Znači, ideja je bila da ponudim originalan dizajn, vrhunski kvalitet materijala i majstorsku preciznost izrade predmeta.

BeeZ: Kakva su bila Vaša očekivanja na samom početku?

WS: Moja očekivanja u samom početku rada su bila usmjerena prema samoj sebi, odnosno prema svemu onome što sam ja mogla uraditi da dobro i uspješno organizujem svoj posao.

Plan je bio napraviti kolekcije dobro osmišljenih i kvalitetno urađenih proizvoda. Prije toga obezbijediti solidnu mrežu dobavljača materijala i to sa područja BiH i na kraju doprijeti sa svojim proizvodima do što većeg broja potrošača.

BeeZ: Šta sve nudi Wonderland's Secret?

WS: Wonderland's Secret? atelje se bavi dizajnom i izradom obuće, torbica, ruksaka, novčanika i nakita.

BeeZ: Čime se vodite prilikom izrade proizvoda, da li to zavisi od kupaca ili su svi radovi uglavnom proizvod Vaše mašte?

WS: U svom ateljeu radove raspoređujem u kolekcije:

Cipele Bosančice i Bosanac su kolekcije inspirisane oblikom cipela  koje su se nosile u Bosni i Hercegovini u XIX stoljeću.

Cipele iz kolekcije Balerina su inspirisane baletskom cipelicom, takozvanom “špicom” i u njima se ogleda moja ljubav i poštovanje prema baletskoj umjetnosti i umjetnicima.

Kolekcija BHome je kolekcija inspirisana domom i porodicom i tu su zastupljene pape i papuče za cijelu porodicu. U izradi se koriste tkanja na kojima je replika šara našeg starog bosanskog ćilima.

Kolekcija ženskih papa i papuča Vile je bajkovita kolekcija inspirisana našim narodnim pričama.

Kolekcija muških papa i papuča Khan je elegantna kolekcija koju odlikuje bezvremenski stil i vrhunska funkcionalnost.

Kolekcija Mramorje ima posebno mjesto u mom radu. Sastoji se od radova oblikovanih od kamena granita:

Torbica Stećak

Narukvice: Katarina, Kâm i Mašet 

Kolekcija kožnih sandala, torbi, ruksaka i novčanika je posvećena i prilagođena našem savremenom čovjeku i okruženju u kojem živimo.

Kolekcija Zlatovez je nastala u saradnji sa umjetnicom Osmanom Murtić Muhović, koja se bavi starom tehnikom zlatovez. Zajedno smo napravile torbice i papuče ukrašene ovim lijepim starinskim vezom.

Pošto imam snažnu povezanost sa svojim kupcima a svi proizvodi se rade pojedinačno, uvijek zajedno dogovaramo o detaljima i posebnim željama koje imaju. Moje kolekcije rastu i razvijaju se dobrim dijelom zahvaljujući mojim kupcima koji me stalno pokreću naprijed i izvan okvira.

BeeZ: Po čemu je Vaš brend poseban i šta ga izdvaja od ostalih sličnih brendova na našem tržištu?

WS: Wonderland's Secret? atelje je umjetničko-zanatski atelje. Umjetnički po prostupu i zanatski po kvalitetu izrade. Ne doživljam ga kao brend nego kao način života u kojem pravim lijepe stvari za ljude kojima se to dopada.

BeeZ: Kako birate materijale i da li u BiH možete da pronađete sve materijale potrebne za rad? Kakvo je stanje u tom pogledu?

WS: Kad sam počela sa radom, plan je bio da minimalno 50% materijala bude sa područja BiH.

Od početka pandemije, domaće sirovine su postale imperativ. Kupujem i obnavljam zalihe materijala isključivo kod naših ponuđača. Jedini uslovi su kvalitet i poslovnost. U ovom trenutku skoro sve firme sa kojima poslujem i od kojih kupujem materijale i sirovine za svoj posao, su sa područja BiH.

BeeZ: Koje tehnike volite da koristite u svome radu?Da li imate neku omiljenu tehniku kojom ostavljate lični ”pečat” na svoje radove?

WS: Volim da slikam i vajam i tako pravim unikatne ukrase na svojim radovima. Kovala sam metalne kopče u obliku zvekira za svoje torbice, pravim paperjaste ukrase na Vilama, oslikavam cekere, a kolekcija Mramorje su zapravo od kamena izvajane torbice i nakit.

BeeZ: Koliko ljudi danas prepoznaju i cijene kvalitet, te da li su spremni da izdvoje novac za unikatne predmete?

WS: Wonderland's Secret?  nema veliku ali zato ima kvalitetnu i vjernu mrežu kupaca. Svi koji su kupili neki od mojih proizvoda, nastavili su kupovati i naručivati moje proizvode i dalje. 

BeeZ: Da li svoje radove izlažete na sajmovima i da li su Vaše radove imali priliku vidjeti stranci – kakve su njihove reakcije?

WS: Izlagala sam na nekoliko međunarodnih i naših sajmova i izuzetno sam bila zadovoljna reakcijama.

BeeZ: I za kraj, šta biste savjetovali nekome ko je tek na početku, a želi da razvija svoj mali biznis?

WS: Za predmet svog poslovanja izaberite djelatnost za koju bas veže najveća strast i ljubav. Stalno se educirajte o svemu što je vezano za vaš posao i uvedite sebi čvrstu radnu disciplinu. Odredite  radno vrijeme i napravite plan (godišnji, mjesečni i dnevni).

Naučite da se oslonite na druge ali istinski se pouzdajte samo na sebe i svoje znanje. U svom biznisu ste i CEO i radnik.