Kategorije
Članci

Šta poduzetnici mogu naučiti od freelancera?

Kao što se moglo vidjeti, tokom trenutne krize izazvane korona virusom, freelanceri su pokazali da moraju biti brzi i proaktivni kako bi pronašli nove klijente ili zadržali već postojeće.

Prema nedavnoj Upwork studiji ustanovljeno je da su freelanceri mnogo više usmjereni na razvoj i unaprijeđenje svojih vještina nego što to čine klasični poduzetnici.

Kao što se moglo vidjeti, tokom trenutne krize izazvane korona virusom, freelanceri su pokazali da moraju biti brzi i proaktivni kako bi pronašli nove klijente ili zadržali već postojeće.

Svaki poduzetnik može puno toga naučiti od freelancera, a evo i nekoliko primjera.

1. Razmišljajte strateški o vještinama koje posjedujete i ciljano pronađite mjesto gdje ćete ih usmjeriti

Prvo, utvrdite koje su to vještine koje vam nedostaju, a potom se potrudite da ih steknete usavršavanjem i obrazovanjem. Jedan osvježavajući kurs mogao bi biti od koristi, posebno kada je riječ o vještinama vezanim za tehnologiju, jer je to branša u kojoj je potrebno stalno usavršavanje.

Naime, freelanceri su se pokazali jako vještima u pronalaženju načina da se konstantno usavršavaju.

Neka tvoj izbor bude BeeZ edukacija!

S tim u vezi, oni su puno više strateški usmjereni kada je u pitanju trošenje vremena i novca, jer tačno znaju kako uz minimalne troškove doći do novih znanja i vještina.

2. Iskoristite digitalne alate

Prema studiji Harvard Business School for Degreed freelanceri više koriste digitalne alate za kontinuirano usavršavanje i obrazovanje u odnosu na klasične poduzetnike.

To ima smisla, pogotovo jer digitalne platforme znatno olakšavaju proces učenja i takvo učenje ne zahtijeva trošenje vremena i resursa na putovanje do određene fizičke lokacije.

Učenje na digitalnim platformama je dosta jeftinije ili čak besplatno, zbog čega se možete potpuno posvetiti svome usavršavanju bez brige o troškovima.

3. Slušajte podkaste

Veliki broj podkasta koje možete pronaći na različitim platformama mogu biti odličan izvor informacija.

U momentu će vam se činiti nemogućim pronaći odgovarajući podkast u moru mnogih, ali za početak napravite listu edukativnih naslova koji se tiču vašeg poslovana i koje ćete preslušati.

Istražite podkaste koji su u vezi sa vašim poljem djelovanja. Većina aplikacija sa podkastima ima jako dobre funkcije za pretraživanje, koje će vam pomoći da precizno dođete do onoga što vam je potrebno.

POVEZANI TEKST: 5 važnih savjeta ako ćete zbog koronavirusa morati raditi od kuće

4. Čitajte knjige

Knjige o temama vezanim za vaše polje poslovanja mogu biti odličan način za poboljšanje vještina.

Čitanje knjiga je također odličan način za sve one koji vole nasamo da čitaju i proučavaju, bez da ih drugi ometaju.

Pored fizičkih knjiga, danas na različitim platformama imate i audio knjige. Naime, prema jednom istraživanju slušanje knjiga pruža isto emotivno i intelektualno iskustvo kao i čitanje fizičke knjige.

Stoga, ostanite konkurentni tako što ćete dati prednost svojim vještinama i biti u toku sa trenutnim dešavanjima u vašoj oblasti poslovanja.

Preuzmite neke obrasce ponašanja od freelancera, to će vam pomoći da ostanete fokusirani i na pravi način usmjerite svoje vrijeme i energiju tamo gdje je to najpotrebnije.